Primeres passes

Manejar els elements de la barra d'edició de text: fonts, colors, capçaleres, incrustació de fotos i establir un enllaç amb el wiki del taller: http://tallerformatiudewikis.wikispaces.com

Al final d'aquesta explicació que tens escrita en la pàgina, hi ha alguns documents o enllaços que et serviran per a practicar. Segueix l'explicació del professor i més tard hauràs d'incrustar alguns dels objectes del final.

 1. Escriu el títol a la primera pàgina: PRÀCTIQUES AMB LA BARRA D'EDICIÓ
 2. Selecciona tot el text i canvia'n la grandària i el color
 3. Incrusta una imatge, posa-hi peu de foto, etc. Presenta breument la pràctica.
 4. Enganxa un vídeo de YouTube o el que et donem més avall.
 5. Incrusta una presentació power point ( o la de més avall). Si vas bé de temps, incrusta tots els elements de baix.
BARRA D'EDICIÓ DE LA PÀGINA WIKI

Aquesta és el darrer disseny de la barra d'edició de Wikispaces, reformada a febrer-2010. Quan cliquem "EDITEU", apareix la barra d'edició. D'esquerra a dreta es presenten els símbols següents:

Wiki-barraEdicio-novaCAT.jpg

 1. (B): Lletra negreta
 2. (I): Lletra cursiva
 3. (U): Lletra subratllada
 4. (T): Color, estil i grandària de lletra que se selecciona. Els canvis en el tipus de lletra en títols, paràgrafs, textos complets s'ha de fer al final del tot, és a dir, quan hem acabat d'escriure o enganxar el text complet, ja que podrien produir-se canvis involuntaris en l'estil de lletra.
 5. (Normal): Quadre de lletra per a títols i subtítols (6 grandàries) o lletra normal. Aquest quadre servirà per a marcar al text els títols dels apartats i subapartats que volem indexar per a crear una taula de continguts per a navegar per la pàgina (Table of Contents). Primer hem de seleccionar la línia que farà de títol, separar-la del text posterior, i després triar una gràndaria jeràrquica entre "Títol 1 i Títol 6 (Heading 1 - Heading 6)".
 6. Indexació del text per números
 7. Indexació per punts. En les indexacions de text es pot usar la tecla del tabulador per a sagnar més endins les enumeracions. Convé practicar per a aprendre'n el funcionament.
 8. Línia horitzontal. Es genera per a separar textos temàticament.
 9. (Link): Inserir enllaç amb pàgines del wiki, amb pàgines externes o amb ancoratges (mots o parts del text de la pàgina)
 10. (File): Inserir imatges (que es poden modificar de grandària i centrar-les en la pàgina, i alhora podem escriure un peu de foto), i inserir arxius que apareixeran amb el nom que tenen i el logo que determina la classe de document (.txt, .avi, .pdf, .wav, etc.). Estos arxius de text o multimèdia inserits així, només es poden obrir amb els programes que el PC conté: els Pdf amb l'Acrobat Reader; els documents de text amb Word o Open Office; els .avi, .wav i amb el windows media video/audio o programes semblants.
  • Si apugem arxius àudio en Mp3 o vídeo en FLV, aquests es podran reproduir instantàniament a la pàgina perquè el wiki conté una aplicació Flash Player que genera ja el reproductor àudio o vídeo.
 11. (Widget): Incrustar objectes de tota mena: presentacions, vídeos, àudio, enquestes, calendaris, mapes, etc. que s'han hostatjat en alguna web (YouTube, Slideshare, Scribd, etc.) En cada web ens donen sempre un codi HTML del document allotjat per tal que el puguem embeure / incrustar / inserir / 'embed' en el wiki.
 12. (Table): Inserir taula: genera una taula amb fileres i columnes que permet separar en quadres els textos i els multimèdia dins la pàgina.
 13. Fletxes de desfer i refer l'acció anterior.
 14. (Preview): Vista preliminar de la pàgina editada (previsualització)
 15. (Cancel): Cancel·leu tota modificació feta a la pàgina
 16. (Save): Guardar. Si cliquem a la pestanyeta del costat podrem guardar i continuar amb el treball, afegir un comentari o observació a la pàgina (visible en el llistat de pàgines) i també canviar-ne la visió a "Wiki Text Editor": la pàgina en format CSS per als que saben treballar amb aquest llenguatge informàtic.

Afortunadament, wikispaces enregistra cada dos minuts aproximadament una còpia de l'esborrany de text que s'està redactant, de manera que si el perdem, en tornar a obrir la pàgina ens pregunta si volem treballar amb l'esborrany que estàvem escrivint (Edit from Recovered Draft) o amb l'última còpia guardada voluntàriament per nosaltres (Ignore Recovered Draft).

NOTA: Per a crear la taula de continguts vertical hem d'escriure dalt del tot aquest codi: claudàtor, claudàtor seguit del terme **toc** i acabat sense espai amb dos claudàtors que tanquen. Els claudàtors s'escriuen clicant simultàniament les tecles de Control + Alt.Objectes incrustables per a usar en aquesta pràctica:

1.-UNA IMATGE

Everybody_is_a_creator.jpg
LES FOTOS PODEN TENIR LLEGENDA O PEU, I PODEM ENLLAÇAR-LES AMB ADRECES WEB EXTERNES PER TAL QUE EN CLICAR SOBRE ELLES ENS ENVIEN A ALTRES LLOCS. A MÉS, PODEM CENTRAR-LES I CANVIAR-NE LA MIDA ORIGINAL2.- UN PDF
3.- UN ÀUDIOO BÉ:
Enllaç a l'àudio en el web: http://www.ivoox.com/poema-ona-oneta-miguel-p-audios-mp3_rf_1296396_1.html

O BÉ:

4.- UN VÍDEO ALLOTJAT EN YOUTUBE

O BÉ, DESCARREGAT DIRECTAMENT EN EL WIKI

5.- UNA PRESENTACIÓ P.P. ALLOTJADA EN SLIDESHARE

6.- UN DOCUMENT DE TEXT ALLOTJAT EN SCRIBD

Taller Llengua-Dos contes-Comprensió i expressió by Toni de la Torre- - - - - - ETC, ETC. QUALSEVOL ALTRE OBJECTE INCRUSTABLE